Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egyéb növények

Amaránt /Amaranthus caudatus/

amaranthus-caudatus-0404.jpg
Az amaránt a föld egyik legősibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az azték és inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik ahonnan a kukorica, burgonya, paprika, paradicsom, és a bab érkeztek hozzánk. Az amaránt az indiánok hitvilága szerint távol tartja a rossz szellemeket. Amerika felfedezése előtt, az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt, a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Akkori fontosságát támasztja alá az a feljegyzés is miszerint Montezuma, az utolsó azték uralkodó évente 5000 tonna kukoricát és 3700 tonna amarántmagot kapott ajándékba (adóba) alattvalóitól. Rajtuk kívül termesztették a maják, az inkák és más elő-kolumbiai népek is.

Az amaránt kitünő vas, kalcium, magnézium, és cink, valamint egyéb mikroelem forrás.
Nemcsak a gabonákat, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő, mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles pontja, hanem a világ lakosságának 20 %- át kitevő valamennyi vashiányosnak.
Kiemelkedő a kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer. Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonafélékénél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére, és a szívizom működésére.
Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt glutén mentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.
Az amaránt a felhasználási módok végtelen tárháza!

Az okkult tradíció szerint az amarántokból készült koszorú természetfölötti hatalommal ruházza föl viselőjét.

 

 

Jób könnye /Coix lacrima-jobi/

job-konnye.jpg
Nevét a Bibliában szereplő Jóbról kapta, aki sokat szenvedett, de mégsem vesztette el a hitét. 

Ázsiában honos fűféle, terméséből amuletteket, imafüzéreket készítenek, melyek segítenek a kitartásban és a célok elérésében.

 

 

 

 

Közönséges júdásfa /Cercis siliquastrum/

cercis.jpg
A legenda szerint egy ilyen fára akasztotta fel magát Iskarióti Júdás, innen kapta európai változatának nevét.

A fa egyes részeit a boszorkányok gyakran használták, és balszerencsének számított, ha valaki éjfél körül közel ment egy júdásfához. (Forrás: Boszipláza)

 

 

 

 

 

 

Közönséges magyal /Ilex aquifolium/

np5082140.jpg
A téli hónapok dekorációinak egyik fontos eleme. Néhány embernek már első ránézésre a karácsony jut eszébe róla.

A fagyöngyhöz hasonlóan az ajtó fölé függesztették, hogy megvédje a házat a gonosz szellemektől és vonzza a pozitív energiát.

 

 

Kukorica /Zea mays/

zea-mays.jpg
A két Domonkos-rendi szerzetes, Heinrich Kramer és Jakob Sprenger által írt Malleus Maleficarum szerint a boszorkányok kukoricát és zabot használtak ellopott péniszek táplálására, továbbá kukoricaszáron ugyanúgy lovagoltak, mint seprűnyélen. (Forrás: Boszipláza)

 

 

Kúszó fajdbogyó /Gaultheria procumbens/

_vyrd12_413gaultheria-procumbens-big-berry-2.jpg
A kúszó fajdbogyó, vagy latinul Gaultheria procumbens a fajdbogyók egy faja, mely Észak-Amerika északkeleti területein őshonos Új-Fundlandtól nyugatra egészen Manitoba délkeleti területeiig és dél felé Alabamáig. A hangafélék családjába tartozik, az őszi időszakban gyakran találkozhatunk vele kertészeti árudákban.

Szerencsejátékosok segítője. A szexuális erőt növelendő, whiskey-be áztatják a leveleket és minden nap egy teáskanálnyit vesznek be belőle.

 

 

Menyecskeszem /Coreopsis species/

320px-coreopsis_lanceolata_sterntaler.jpg
Akárcsak a kamillát vagy a körömvirágot, szerencsehozónak tartják. A módszerek, receptek menüpont alatt a pénz, szerencse 2.-ben leírtakat alkalmazzák szárított virágával, de a nagyobb hatás érdekében vegyítik is az előbbi két növény szárított virágával.

 

 

Őszibarack /Prunus persica/

oszibar.jpg
Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ami a latin növénytani elnevezésében is kifejezésre jut. A kutatások ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy innen származik. 

Az őszibarackfa a hosszú élet és a halhatatlanság szimbóluma. Szárított levelét használják álláskeresők, de a diákok is sokszor fordulnak hozzá segítségül a sikeres vizsgák érdekében. 

 

 

Páfrányok /Pteridopsida species/

pafrany.jpg
A boszorkányok a páfrány magját vagy a lépfüvet használták arra, hogy embereket láthatatlanná tegyenek, s - ahogy a név sejteni engedi - úgy gondolták, hogy a növény gyógyítja a lép rendellenességeit. (Forrás: Boszipláza)

 

 

Pimpó /Potentilla genus/

potentillaverna040418.jpgNépi elnevezése - ötujjú fű - utal a levelek tenyérhez hasonló formájára. Szerencsejátékosok nagyrabecsült növénye.
Egy recept szerint a boszorkányok által használt repülőzsírhoz hasonló kenőcsöt lehet készíteni pimpóból, kövér gyerekek hájából és finom búzalisztből. 1748-ban egy békési asszonyt, Sergély Juditot vádolták meg boszorkánysággal, miután ezzel a növénnyel gyógyított. Idézet a per iratából: ,,Miért fogtak meg? 
Azért, hogy Békéssen bizonyos meg-nyomorodott Asszonyokat gyogyitottam nevezet szerint Sipos Katonannak a Felességét, mássikát Dobi Andrásnénak a Felességét, öt ujú fűvet pártottam és aval kűtöttem az lábaikat." 
Fogfájás ellen is hatásosnak vélték, ilyenkor pimpólevelet rágcsáltak.


Kenőcsük elkészítése során a boszorkányok pimpót is használtak.

 

 

Tarackbúza /Agropyrum repens/

gramigna.jpg
Kiirthatatlan gyomnövény.

Azok használják, akik megpróbálnak uralkodni választottuk felett vagy egy párkapcsolat szétszakadását szeretnék elérni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vadkörtefa /Pyrus pyraster/

pyrus.jpg
A boszorkánygyülekezetek nemcsak tölgyfák alatt, hanem gyakran körtefák alatt is tartották összejöveteleiket, és éjfélkor a fa lombsátra alatt táncba kezdtek. (Forrás: Boszipláza)

 

 

 

Varázsmogyoró /Hamamelis virginianus/

hamamelis.jpg
A varázsmogyoró vagy gyűrűfa hasonlít a közönséges mogyorócserjéhez, melyet már emberemlékezet óta használnak jövendőmondás során. A korai észak-amerikai telepesek felismerték a hasonlóságot, és ők adták ennek a mogyorófajtának a közkeletű "boszorkánymogyoró" nevet. (Forrás: Boszipláza)