Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Módszerek, receptek

Álláskeresőknek, magasabb fizetésért

12314.jpgA szagos müge /Galium odoratum/ nem csak az álláskeresők vagy magasabb fizetésben reménykedők növénye, hanem azoké is akik védelmet remélnek anyagi károk ellen. Egyszerűen csak egy kis zöld szövetbatyuba szárított szagos müge és vörös sédkender /Eutrochium purpureum/ szárított gyökerét teszik, valamint némi aprópénzt és maguknál hordják. 

 

Álompárna

sweet-dreams1.jpgA kellemes, nyugodt alvásért egy kispárnát készítenek, megtöltve az alábbi szárított növényekkel: komló /Humulus lupulus/ toboza, levendula /Lavandula angustifolia/ virága, macskagyökér /Valeriana officinalis/ gyökere. Ezután a párnát az ágy közelében helyezik el, hogy a növények illatát alvás közben is érezhessék.

 

Átkok megtöréséért

varazslat.jpgAz alábbi szárított növényeket használják: vízi menta /Mentha aquatica/ levele, kerti ruta /Ruta graveolens/ levele, közönséges kecskerágó /Euonymus europaeus/ kérge, párlófű /Agrimonia eupatoria/ levele. Ezeket porrá törik és körbeszórják vele a házat, néhol csak a küszöböt. A biztosabb hatás érdekében gyakran még ún. boszorkánysót is öntenek a keverékhez.Egy másik módszert akkor használnak, amikor biztosak abban hogy gonosz varázslat céljából valaki elcsente tőlük valamelyik ruhadarabjukat vagy hajszálukat. Nagy csalán /Urtica dioica/ és csombormenta /Mentha pulegium/ szárított levelét összekeverik temetői földdel és a ruhájukra vagy a hajukra szórják. Végezetül megisznak egy csésze csalán teát.

 

Átkok megtöréséért 2.

A szárított rutát /Ruta graveolens/ forrásban lévő vízbe dobják, 3 percig főzik, majd miután kihűlt a kapott folyadék, körbelocsolják vele a házat. Az egyik leghatásosabb módszer minden negatív energia, átok ellen!
Egy másik módszer, amikor a rutát szárított vasfűvel /Verbena officinalis/ és fehér fagyönggyel /Viscum album/ keverve parázsra vetik és "kifüstölik" a gonoszt a házból.

 

Átoktörő fürdő

A következő kilenc növény szükséges hozzá, mindegyikből egy kis maréknyi. Orvosi tisztesfű levele /Stachys officinalis/, vasfű levele /Verbena officinalis/, cickafark virága /Achillea millefolium/, örménygyökér gyökere /Inula helenium/, ruta levele /Ruta graveolens/, fekete üröm /Artemisia vulgaris/, vérehulló fecskefű levele /Chelidonium majus/, nagy csalán levele /Urtica dioica/, fehér here levele /Trifolium repens/. A növényi részeket 1,5-2 liter vízbe teszik, megvárják amíg a víz forrni kezd, hagyják kihűlni, leszűrik. Az így kapott főzetet használják a fürdővízhez keverve.

 

Balesetek ellen

papaver_setigerum_close.jpgAz őszi margitvirág /Tanacetum parthenium/ szárított levelét és virágát, izsóp /Hyssopus officinalis/ szárított levelét, rozmaring /Rosmarinus officinalis/ szárított levele, fekete nadálytő /Symphytum officinale/ szárított gyökere. Ezeket az összetevőket egy kis batyuba rakják és maguknál hordják, vagy az autóban a visszapillantó tükörre akasztják.

 

Betörők, kíváncsiskodók ellen

Bodzavirágot /Sambucus nigra/, mákot /Papaver somniferum/ és oregánó szárított levelét összekeverik. Ezt a készítményt üzletekben használják betörők ellen, vagy olyan ,,üzletekben" ahol nem szeretnék hogy a hatóság megjelenjen. A keverékkel egyszerűen körbeszórják az épületet kívülről vagy belülről.

 

Békés otthonért

home-sweet-home.jpgAz alábbi növények keverékét alkalmazzák: szárított borágó virágát /Borago officinalis/, kék búzavirág szárított virágát /Centaurea cyanus/, télizöld meténg szárított levelét /Vinca minor/, rozmaring szárított levelét /Rosmarinus officinalis/. Ezzel megszórják a ház és minden szoba sarkát.

 

Biztonságos utazásért

530072-28115-6.jpgA fekete nadálytő /Symphytum officinale/ szárított gyökerét egészben egy piros szövetbatyuba csomagolják és amulettként maguknál hordják. Állítólag véd a szerencsétlenség ellen és biztonságot hoz.

 

 

Boszorkánykenőcs, repülőzsír készítése

maszlag2_resize.jpgA ránk maradt forrásokból ismerjük, hogy a boszorkányok az összejöveteleikre repülve érkeztek, ennek egyik módja a boszorkánykenőcs vagy repülőzsír használata volt. A hírhedt kenőcs titkát hosszú ideig rejtély övezte, ám alig maradhatott el boszorkányper ezen anyag használatának bevallása nélkül. A kenőcsről már Apuleius is ír, a XV. századtól pedig a boszorkányság állandó tartozékává válik, Európa több vidékén. A dalmáciai néphit szerint minden boszorkány rendelkezik ezzel a kenőccsel. A tűzhely alatt rejti el, s ha gyűlésre kerül sor varázsvesszejével megüti a helyet, ahol a kenőcs van, mire a föld megnyílik. Miután bekente magát vele visszateszi, majd a következőket mondja: „se a fa körül, se a kő körül, hanem Pólába a diófák alá”.
 
A periratok szerint a boszorkányszombatokra indulók-vidéktől függően- hónaljukat, talpukat, könyökhajlatukat, tarkójukat, térdhajlatukat kenték meg vele, s ha épp seprűvel készültek utazni, arra is jutott belőle. A használat után egy pillanat alatt oda tudtak szállni, ahová kedvük tartotta, ehhez csak az adott helyre kellett összpontosítaniuk. Ha járművön utaztak- rosta, dióhéj, rokka kereke stb.-, a testük bezsírozása után ráültek a tárgyra, majd azt mondták: „köd előttem, köd utánam”, „Cúc, kerekeggyí, Lapis domboroggyá, Mingyár ott legyek, Ahun akarok!” vagy „kihajtok, behajtok, sehol sem ütközöm belé” s már nyargaltak is. Egy Tök települési adatközlő így mesélt erről: ”Hát ippe kenyekedett az öregasszon. Kenyte a hónajját, mindenit. Aztá a színvonyót a lába alá vágta. Aztá aszonta: Hip, hop, ott legyek, ahun most akarok! Asztá eltűnt. Hát ő is aztá fogta a kenyekedő mindet, meg bevitte a színvonyót a szobába. A kanászní, a Nagyní. Asztán kenyekedett ű is, asztá lába alá vágta színvonyót, mondta. Hip, hop, ott legyek, ahun most a szomszédasszony! Aztá mikor a tizenkét óra emút eltűntek az állatok. Asztá a boszorkányok is visszavátoztak, hogy haza igazíjják magukat. Ammeg ottmaratt. Mert nem hozott magával kenyekedő mindet. Másnap íjje vitt neki a szomszédasszony kenyekedőt. Mer mikó emút az órájuk, akko megüsmerte.”
Láthatjuk a repülésnek alapvetően két eleme van: a kenőcs és a mondóka. A mondóka helyes elmondása fontos követelmény. Számos történetben az okozta a boszorkány után induló férj vesztét, hogy helytelenül mondta el a rigmust.
A kenőcs nem csak a repülést segítette, de alakváltásra is alkalmas volt, így ló, macska, kutya vagy egyéb állat formájában kulcslyukon át is akadálytalanul tudtak közlekedni. Találkozunk olyan elbeszélésekkel is, melyekben a farkasemberré változáshoz is hasonló írt használtak. Később a néphit a boszorkány minden tudományát is ennek a kenőcsnek tulajdonította, ha elmarad a kijelölt időkben való megkenés (7., 17., 27. stb. évben), elveszti képességeit.
A legtöbb legenda a kenőcs összetételéhez köthető. Egyes iratok szerint maga a Sátán ajándékozta azt a boszorkáknak a beavatásukkor. Más források szerint borzalmas összetevőkből főzték maguknak. Ipolyi Arnold szerint kereszteletlenül meghalt csecsemők beléből és zsírjából, méhlepényből, Solanumból és koromból készült. Rapics Raymund rövid összefoglalásában megállapítja, hogy fő alkotóeleme a beléndek, maszlag, nadragulya, de gyakran tartalmazott ópiumot, indiai kendert, légyölő galócát, mandragórát, Scopoliát és ritkán Aconitumot is. Egyes XVII. századi feljegyzések szerint beléndekből, sisakvirágból és egyéb alkotóelemekből készítették. Más receptek állandó eleme a mérges Solanaceaek, de feltűnnek mákfajták, kutyatej, bürök, szédítő vadóc, sőt varangyzsír is. A cseh-németeknél a zöld kenőcs vajból, tojásfehérjéből, rézrozsdából és kapotnyakból készült, míg a délszlávok szerint kancavaj az alapja. Láthatjuk többségében mérgező, erősen hallucinogén összetevők jelentették a velejét, melyet azokon a testrészeken alkalmaztak, ahol az a legkönnyebben felszívódhat. Nem csoda hát, hogy víziókat, a repülés érzését váltotta ki használóiból.

A boszorkánykenőcshöz mind a magyar, mind a párhuzamanyagban számos monda kapcsolódik, a repüléshez minden nép szerint nélkülözhetetlen a megfelelő recept alapján elkészített kenőcs, és a helyesen elmondott mondóka. Nem csak emberre, állatra és tárgyra is alkalmazható és hatásos. A magyar történeti anyagban a boszorkánykenőcs csak a XVIII. századtól fordul elő, míg 1527-ben a német anyagban már szerepelt, így valószínűsíthető, hogy német területről került hazánkba a hozzá kötődő hiedelem. (Forrás: Gothic.hu)

 

Félelmek legyőzéséért


A félelmek legyőzése érdekében cickafark /Achillea millefolium/ virágát és egy kis papírdarabot tesznek egy sárga flanelbatyuba. A papír egyik oldalára kilencszer ráírják a nevüket, másik oldalára egyszer a félelem tárgyát. A kis batyut maguknál hordják mindaddig, amíg le nem győzik szorongásuk okát. 
 
 
Gyógykő készítése

ametiszt_resize1.jpgA gyógyításra kiválasztott követ medveszőlő /Arctostaphylos uva-ursi/ teába rakják egy éjszakára. Másnap kiveszik a folyadékból és a levegőn hagyják megszáradni, majd abban az erős hitben hordják maguknál hogy a természet erői egészséget, energiát adnak nekik.
 
 
Igaz szerelem por

Örménygyökér /Inula helenium/ szárított és porrá tört gyökere, vasfű /Verbena officinalis/ szárított és porrá tört levele és virága, fehér fagyöngy /Viscum album/ szárított és porrá tört levele. Ezeket az összetevőket két piros kis szövetbatyuba ketté osztják, majd az ágyuk alá rakják. Az is lehetséges hogy az egyik fél becsempészi a másik ágya alá a kis batyut.
 
 
Impotencia megelőzésére

vadgesztenye.jpgA vadgesztenye termését /Aesculus hippocastanum/ férfiaknak az első zsebükben kell tartani, ügyelve arra hogy a gesztenye mindig fényes és csillogó legyen. Egyesek kilyukasztják a termést és higanyt öntenek bele, majd viasszal lezárják.

 
Látnoki álmokért

almok.jpgEgy kis kék vagy lila szövetbatyuba a következő növényeket teszik: zeller mag /Apium graveolens/, ánizs mag /Pimpinella anisum/, szárított akác virág /Robinia pseudoacacia/, szárított mák virág /Papaver somniferum//, szárított körömvirág virág /Calendula officinalis/, csillagánizs termése /Illicium verum/. Ezt a keveréket lefekvés előtt a párnájuk alá helyezik.
 
 
Lelki problémák ellen

taraxacum_officinale_aggregata_species_dandelion_flower_02-05-04.jpgA következő növényi szárítmányok keverékét égetik faszén parázson: angyalgyökér gyökér /Angelica archangelica/, ánizsmag /Pimpinella anisum/, medveszőlő levél /Arctostaphylos uva-ursi/, zellermag /Apium graveolens/, gyermekláncfű gyökér /Taraxacum officinale/, lenmag /Linum usitatissimum/, fehér üröm levele /Artemisia absinthium/, pipacs virág /Papaver rhoeas/. Lelki bajok és betegségek ellen vélték hasznosnak.

 


Negatív erők eltávolítására, kivédésére

borden-house.jpgAz alábbi növények keverékét használják: Közönséges bojtorján szárított gyökere /Articum lappa/, rozmaring szárított levele /Rosmarinus officinalis/ és szalma. Ezt egy vödör vízben állni hagyják kb. 1 órát, utána felmosnak vele.


Negatív erők eltávolítására 2.

Szárított orvosi pemetefüvet /Marrubium vulgare/ szórnak a padlóra és kisöprik az ajtón, vagy egy vödör vízbe áztatják és felmosnak vele.  

 


Négy tolvaj ecet

ecet.jpgA régi időkben pestis és egyéb betegségek, rontások ellen vélték hatásosnak, házukat kívülről körbecsöpögtették vele vagy belülről a padlóra hintettek belőle.

Nevét négy tolvajról kapta, akik a pestis idején járták a városokat rablás céljából, ám egyszer elpártolt tőlük a szerencse és elfogták őket. A törvény emberei csodálkoztak rajta hogy annyi házban jártak és mégsem betegedtek meg. Erre ők azt mondták, hogy elárulják a titkukat, ha megmenekülnek a büntetés elől.

Sokféle recept készült az idők során, íme egy:

Vegyünk márom deci erős borecetet, adjunk hozzá egy maréknyi fehér és fekete ürmöt /Artemisia absinthium és vulgaris/ vegyesen, egy csipet szárított rozmaringot /Rosmarinus officinalis/, egy csipet szárított zsályát /Salvia officinalis/, ötven darab szegfűszeget /Syzygium aromaticum/, szárított harangvirág gyökeret /Campanula bononiensis/, szárított angyalgyökér gyökeret /Angelica archangelica/, szárított pemetefüvet /Marrubium vulgare/, végül három gerezd fokhagymát. 

 
Rémálmok ellen
 
Kilenc szál szalmát tesznek a párnájuk alá a gonosz álmok ellen. Lidércnyomás esetén az ágy négy lábához tesznek kilenc szálat.
 
 
Rontáshárító fürdő

A következő növények szárított keveréke szükséges egy kád vízhez: vérehulló fecskefű levele /Chelidonium majus/, vasfű levele /Verbena officinalis/, cickafark virága /Achillea millefolium/, orvosi tisztesfű virága /Stachys officinalis/, örménygyökér gyökere /Inula helenium/, kerti ruta levele /Ruta graveolens/, fekete üröm levele /Artemisia vulgaris/, csalán levele /Urtica dioica/ fehér here levele /Trifolium repens/. E kilenc növény keveréke állítólag kivédi a rosszakarók kívánságainak teljesülését.
 
 
Rosszindulatú személyek ellen

witch-bottle-modern.jpgÁtkok ellen, valamint visszafordításként a következőt tették. Egy zárható üvegbe bűzös husáng /Ferula assa-foetida/ szárított, porrá őrölt gyökerét tették, macskagyökér port  /Valeriana officinalis/, fekete tyúk tollat és fekete szénport. Ezután a készítő belevizel az üvegbe, lezárja és egy fekete gyertya viaszát még rácsöpögteti a zárókupakra, majd az átok küldőjének háza közelében elássa a palackot.
 

 

Sikeres vizsgákért

Őszibarackfa /Prunus persica/ szárított levelét egy kis zsákocskában maguknál hordják. A biztos siker érdekében tesznek mellé zsálya /Salvia officinalis/ és vasfű /Verbena officinalis/ szárított leveléből is.

 


Szakításért

candle.adam.black.jpgEhhez két fekete, ember formájú gyertyát használnak,  melyekbe koporsószeggel belevésik külön-külön a pár nevét. Ezután a gyertyákat bedörzsölik csípős paprika olajjal, majd a férfit jelképezőre szárított tarackbúzát /Agropyrum repens/ szórnak, a nőire szárított macskamentát /Nepeta cataria/. A gyertyákat hét napig meggyújtják, minden nap egy órán át, közben fokozatosan távolabb helyezik őket egymástól. Ha ezzel is végeztek, mindkét gyertyát egybecsomagolják szárított tarackbúza levelébe és elégetik.  

 

Szerelmen való uralkodásért

A szárított tarackbúzát /Agropyrum repens/ egy kis zsákocskába az ágy alá teszik vagy két bábut készítenek, egy férfit és egy nőit, majd a frissen kiásott növény hosszú, tarackoló gyökerével szorosan összekötik. Úgy gondolják hogy ezzel a módszerrel örökre ,,összekötik" az életüket, még ha valamelyik fél nem is szeretné.

 

Szerencse, pénz

lotto.jpg1. A leghatásosabb növény a körömvirág /Calendula officinalis/ szárított virága, legyen szó kártyáról, fogadásról vagy bármilyen szerencsejátékról. A lottószámok megálmodására e növény szárított virágával tömtek ki egy kispárnát és a sorsolást megelőző estén ezen aludtak. Amulettként egy kis zöld szövetbatyuba raktak belőle és maguknál hordták.
 
2. Mindenféle szerencsejáték előtt használják a kamilla /Matricaria chamomilla/ száritott virágát. A játék előtt forró vizet öntenek a szárítmányra, 7 percig állni hagyják, majd ezzel mossák meg a kezeiket. Ettől jószerencsét remélnek.
 
3. A fekete nadálytő /Symphytum officinale/ leveleibe csavarnak egy papír pénzt. Fogadások alkalmával ezt használják, mert állítólag szerencsét hoz.
 
4. A fekete áfonya /Vaccinium myrtillus/ szárított levelét parázsra dobják és a füstjét belélegzik. Ezután lefekszenek aludni, abban a reményben hogy megálmodják a szerencseszámokat vagy a nyertes nevét.
 
5. Pénzük gyarapodása érdekében kilenc szál kakukkfüvet /Thymus vulgaris/ körbetekernek egy papírpénzzel, zöld szalaggal megkötik és teliholdkor a keresztútnál elássák.
 
6. Egy olyan szerencsevonzó keverék következik, melyet abban a helységben alkalmaznak ahol a szerencsejáték majd lezajlik. Egy marék Kúszó fajdbogyó /Gaultheria procumbens/ szárított levelét, három egész fahéjjat (a fűszernövényt) és kilenc szegfűszeget parázsra dobnak. Ezzel füstölnek, majd hagyják a parazsat kihűlni és a hamuból egy zöld szövetbatyuba tesznek (kb. egy púpozott teáskanálnyit) némi aprópénzzel. A játék így biztos szerencsés lesz annak, aki ezt megteszi.
 
 
Szerelmi kötés megtöréséért
 

szerelmi_kotes.jpgHa valaki arra gyanakszik, hogy párját egy rosszindulatú személy magához akarja "kötni", akkor a diólevélhez /Juglans regia/ fordul segítségért. A művelethez szükséges egy fekete gyertya is, amelybe bele kell vésni az ellenség nevét. A gyertyát meggyújtják, a szárított diólevelet egy tálba teszik, s miközben a viasz olvad, belecsöpögtetik azt, hogy a levelek beleragadjanak. A még teljesen ki nem hűlt viaszból kis golyókat formáznak, majd ezeket bedobják a csábító udvarába. Célszerű nyáron ezt elvégezni, mert ahogy a viasz olvadni kezd a hőségben, úgy gyengül a szerelmi kötés is. 
 
 
Szerelmi visszaszerzésért

visszaszerzes.jpgA cseresznyefa /Prunus subgenius/ kérgét használják erre a célra. Egy piros szövetdarabra ráfektetik a visszaszerezni kívánt személy képét, erre kerül a cseresznyefa kéreg majd felgöngyölik és megkötik egy piros szalaggal. Megcsalás esetén ugyanezt a praktikát alkalmazzák, csak az előbb leírt készítményt a tűzbe dobják. Ettől állításuk szerint még a visszaszerzés nem biztos, de az igen, hogy a képen szereplő személy végleg befejezi románcát a másik féllel.

 


Szerencsés szerelemért

Ha azt szeretnék hogy kiszemeltjük közelebb kerüljön hozzájuk, szárított levendula virágát /Lavandula angustifolia/ egy piros kis szövetbatyuba teszik és nyakláncra kötve hordják.

A házaspárok rózsabimbót is adnak hozzá és az ágy alá teszik, hogy szerelmük még erősebb legyen.

 


Szerencsés bírósági ügyért

birosag.jpgSzárított vérehulló fecskefű /Chelidonium majus/ és mák /Papaver somniferum/ szárított leveléhez kevertek némi porcukrot. Ezt faszén parázsra szórták és a kívánt végkimenetelre összpontosítottak.
  

 

Tisztító fürdő

Az izsóp /Hyssopus officinalis/ szárított leveléből egy nagy maréknyit a kád vizébe tesznek. Ettől a fürdőtöl állítólag minden negatív energia távozik a testből.