Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vágykeltők

Bíboros kosbor /Orchis purpurea/

biboros_kosbor.jpg
30–50 cm (kivételesen akár egy méter) magasra növő kosborfaj. Gyökere here alakú, és az ebből adódó képzettársítások eredményeként főzetét az ókortól máig szerelmi ajzószerként ajánlják. A latin orchis szó herét jelent, utalva páros gyökérgumójára. Hazánkban védett!

A csábítás virágaként ismert orchideaféléket a boszorkányok szerelmi bájitalaik alapanyagaként használták. A növénynek két gyökere van, melyek a férfit és a nőt jelképezik. A nagyobbik gyökeret akkor használták, amikor egy férfit vettek célba, a kisebbiket pedig akkor, amikor egy nőt. (Forrás: Boszipláza)

 

 

Lestyán /Levisticum officinale/

levisticum.jpg
Levesek, saláták, diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére, de a likőr- és konzerviparban is nélkülözhetetlen. Teája jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó. Vese- és epekőteák alkotórésze, jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezéseknél.

Erős szerelem és szexualitás támogató növény.

 

 

 

 

 

 

Sáfrány /Crocus sativus/

safrany.jpg
A jóféle sáfrány (Crocus sativus) bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi.


Régi fűszernövény, már az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére. A növény magassága: 5-10 cm.

Valaha a magyarok is nagy sáfránytermesztők és fogyasztók voltak, első írásos magyarországi említése 1429-ből való. Mátyás király környezetéről szólván Galeotto Marzio a legfontosabb fűszerek között említi a borssal és a gyömbérrel. Többek között a spanyol paella eredeti receptjének elengedhetetlen része.

A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért rendkívül drága, értéke az aranyéval vetekszik. Az őshonos hazai fajok védettek, tehát a bibék gyűjtése törvénybe ütközik! (Arról nem is beszélve, hogy sem ezek, sem a dísznövényként termesztett sáfrányhibridek nem alkalmasak fűszernek.)

Hatásos lehet a szívinfarktus megelőzésében, krocetin nevű anyaga csökkenti a koleszterinszintet. Sáfrányos szeklicével helyettesítik, de ez pusztán színezésre alkalmas, enyhén kellemetlen, kesernyés íze a valódi sáfrány mennyei aromájával össze sem hasonlítható.

safrany2.jpgA monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól. A sáfrány ma is sok helyen örvend az afrodiziákum hírnevének. A régi rómaiak mondása: „dormivit in sacco croci” (sáfrányágyon aludt), annyit jelent, hogy valakin vidám önfeledtség lesz úrrá. Nagyobb dózis bódulatot okoz, 20 gramm már halálos adag. 1446-ban Augsburgban egy férfit máglyán égettek el, egy asszonyt pedig elevenen ástak el sáfrányhamisítás miatt. Kleopátra sáfrányos fürdőt vett szerelmeskedés előtt, mert afrodiziákumnak vélte, a Római Birodalom császárai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat, amelyekre orgiáik alatt könyököltek.

 

 

Tündérrózsa fajok /Nymphaea species/

nymphaea-alba-plenissima-.jpg
A tavi növények egyik legszebbike, színváltozatai megszámlálhatatlanok.

A "szüzesség virágaként" is ismert vízililiomot a boszorkányok mágikus szerelmi bájitalok alapanyagaként használták.  Ugyanakkor a fehér vízililiomot a középkorban gyakran adták szerzeteseknek és apácáknak, hogy segítse őket szexuális vágyaik elfojtásában, illetve a szüzességi fogadalmuk megtartásában.

A boszorkánynak teliholdas éjszakán kellett leszedni a virágot, előtte azonban be kellett tömnie a fülét, nehogy meghallja a vízi tündérek énekét, mely elbájolhatta és a vízbe csalogathatta volna. A vízililiom virágát szerelmi amulettként is viselték az emberek. (Forrás: BosziPláza - D.Canwell - J.Sutherland: Boszorkányok)

 

 

Zeller /Apium graveolens/

zeller.jpg
A zeller kedvezően hat a veseműködésre. A népi gyógyászatban is mint erős vizelethajtót tartották számon. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani. Gyakran alkalmazzák emésztési panaszok esetén, csökkenti a vércukorszintet is.

A zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték, igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítőképességet. A növény hatóanyagai révén ugyanakkor erősíti az immunrendszert is.

A vadzeller előfordul Nathaniel Hawtorne: Young Goodman Brown című elbeszélésében, mely az amerikai puritánok életét mutatja be. Az elbeszélés Goody Cloyse nevű szereplője bevallja, hogy repülőbalzsamainak elkészítésére használta ezt a növényt, melyet nagy valószínűséggel pimpóval, sisakvirággal, beléndekkel, búzaliszttel és gyermekhájjal kevert. (Forrás: Boszipláza)

 

 

Zöldhúr /Sagina subulata/

sagina.jpg
Kúszó – párnás növekedésű évelő mely félárnyékos helyen, kissé nedves talajon könnyen elszaporodik.
Magassága: 5-10 cm.

A zöldhúrt a boszorkányok szerelmi varázslatok készítésekor használták. A növényből kilenc gyökeret gyűjtöttek össze, és kör alakban összekötötték őket.  Ezt követően szájukba vették a koszorút, és arra a személyre gondoltak, akit meg akartak bűvölni. A kiszemelt áldozat ezt követően hamarosan a varázslat hatása alá került. (Forrás: BosziPláza - D.Canwell - J.Sutherland: Boszorkányok)