Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Istenek és vevéik

Papa Legba
tumblr_n1cvmchc0u1t0suv7o1_1280.jpgEz a Loa mindenek közül a legfontosabb és a katolikus hit Péter apostolával lehetne összehasonlítani. Papa Legbát mint öreg, tántorgó korhelyt, pipával a szája sarkában, kampós bottal a kezében ábrázolják. Ő az útkereszteződések istene és ő nyitja meg a Loák világába, a másvilágba vezető sorompót. Színei a zöld és a barna. Áldozatként megfelel neki a kenyér, a kutyatej növény, a gabona, a föld, a zöld gyertya, a kő és a fakéreg.  

   

                        

legba2-mine.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damballa
damballah.jpgDamballa a kígyóisten, akit szoros kapcsolatba hozhatunk a virágokkal. A vízistenek közé tartozik. Színei a fehér és az ezüst, és néhány rituálénál az áldozást azonos színekben szokták tartani. A Damballa-rituálét csütörtökönként szokták tartani, mivel ez a szent nap. A megfelelő áldozatok a világos ételek, a fehér rózsa, a jázminvirág, a fehér tyúk, az ezüstérme csakúgy, mint a víz vagy a rum.

simbolos-masones-y-templarios-en-el-mexico-colonial10.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ogu (vagy Ogun, Ogoun)
ogun.jpgOgu a machetéjével és egyenruhájával úgy hat, akár egy katonai harcos. Szereti a parazsat és a tüzet. Ogu bajnok és harcos. Színe a vörös és a sárga. A féme a vas. Ogu gyengéje a szép nők. Áldozatként legjobban a sárga kő és a tüzes vas felel meg. Ogu ceremóniájánál egy vörös kendőt kell a fejen viselni.

 

 

 

 

 

 

illuminatiwatcherdotcom-arcade-fire-reflektor-illuminati-haitian.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erzulie (vagy Erzulie Freda, Erzili, Ezili)
letoltes.jpgErzulie kreol, akit Aphroditéhez és egy kicsit Pánhoz is lehet hasonlítani. Szereti a luxust és előnyben részesíti az aranyat. Ő a szerelem, a természet és a vízi istennő, színei a rózsaszín és a kék. A neki szentelt nap a kedd és a csütörtök. A megfelelő áldozat a rózsaszínű vagy vörös rózsa, a búzavirág, a sárgaréz- vagy aranyérme, a kagyló, a zöld gyertya és a víz.
 

 

erzulieveve.jpgErzulie Balianne
Gyógyít, megnyugtat, segít abban hogy esetleges botlásaink, melyeket megbántunk, ne derüljenek ki. Segít elfelejteni azt az embert is akit bár nagyon szeretünk, mégsem lehet a miénk. Segít leküzdeni a szenvedélyes érzelmeket.
Erzulie Mansur
Az anyai szeretet képviselője, valamint a gyermekek legfőbb védelmezője.
Granne Erzulie
                                              A bölcsesség és a nagyanyai szeretet                                                           képviselője.

 

 

Loco

Loco a fák és a növények istene. A szentelés ceremóniájánál nagyon fontos és segítőkész. A legtöbb esetben láthatatlan alakban jelenik meg, mégis, amikor alakot ölt felismerhetjük hosszú botjáról és pipázó szolgájáról. Áldozatként fakéreg füstölőt adunk neki, amit semmi esetre sem szabad levágni a fáról, nehogy megharagítsuk. A legelőnyösebb az, ha áldozatként egy új fát ültetünk.

5661315571_f1ec3bc87b_o.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obatala

8131-645.jpgÉg és Föld atyja és az emberiség teremtője.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

veveobatala.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yemaya

dd49ae718a919f89b37ce23627d311a2.jpgŐ az élő óceán, s anyja mindennek mely abban található. Neve három szóból tevődik össze, Yey Omo eja, mely nagyjából annyit jelent "Anya, akinek a gyermeke a hal". 
Jelképe a csiga és kagylóhéj.
Gyermekek védelmezője és meddő nők gyógyítója. Nehezen veszíti el a türelmét, de ha feldühítik nagy pusztítást okoz.
Haiti-n Hold istennőként ismerik, mint a halászok, tengerészek, anyák és gyermekek védelmezőjét és Lasirenn-nek nevezik. Színei a kék és a fehér, kedveli a kékesen irizáló pávatollat, száma a hetes. 

 

 

 

 

 

tumblr_inline_mu3xqssdbk1rj33jc.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oya

centella_or_oya_by_badgersoph.jpgA szelek úrnője. Megnyilvánulhat kellemes szellőként vagy toboló vihar és hurrikán képében.
A nők védelmezője, vitás kérdésekben segítséget nyújt nekik.
Kedveli a kardokat, késeket, állata a bivaly, száma a kilences, színe a bordó és lila, féme a réz. 
Áldozatként szívesen fogad padlizsánt és vörösbort.

veveoya.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oshun

7403cb_15a53fec8550881b2b1844ad64481bf2-1.jpgAz édesvíz és más édes dolgok istennője de néhányan úgy gondolják hogy a madarak és halak anyja. Betegek gyógyítója, szegények segítője, a termékenység és jólét megteremtője.
Szertartások alkalmával ha megszállt valakit, gyakran intéztek hozzá gyógyítással kapcsolatos kérdéseket.
Száma az ötös, színe a sárga, féme az arany és bronz, szent állata  a páva és a keselyű.

veve.jpgFelajánlásként édes dolgokat pl. mézet, mézbort, fehér bort, narancsot, cukorkákat, sütőtököt        áldoznak neki.

 

 

 

 

 

 

 

 

Chango (vagy Shango, Xango)

tumblr_mksp8vtrbi1s2hryzo1_400.jpgA tűz, villámlás és mennydörgés istene. 
Kuba, Trinidad, Puerto Rico és Venezuela már több száz éve rendez ünnepséget a tiszteletére.

 

 

 

 

 

 

 

xangolg.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Petro-jelkép
untitled.jpgA Petro-jelkép tisztán sötét természetű és nagyon erőteljes. Ez a voodoo agresszív oldalát jelképezi. Áldozatként például egy kecske vére is megfelel.
A Loa-Petronál a régi démonokról van szó, akik már az újvilág felfedezése előtt is léteztek. Atermészeti törzsek, az arawak, vaica vagy macirata indiánok számára is ismertek voltak. Részben Venezuelában és Kolumbiában dolgozik még néhány bokor ezekkel a lénységekkel. Ezen ősdémonok egyikét, Canaimát a venezuelai indiánok még manapság is nagyon félik. Canaima egy dualisztikus lénység, egy nagyon erőszakos, rosszindulatú démon. Ennek a lénységnek a megjelenését legelőször az állatok, különösen a tukán madarak elnémulásából vehetjük észre, de még a kabóca és a tücsök ciripelése is elnémul egy csapásra.
Canaimát a földiloák csoportjába lehet számítani, mivel ezeket a lényeket a fák és a dzsungel lakóinak lehet tekinteni. Canaima minden kedve szerinti alakot felölthet, de többnyire a mérgespók vagy a mérges varangy alakját részesíti előnyben. Ha ezzel a lénységgel akarunk rituálét végrehajtani, akkor egy mérgespókról vagy egy mérges varangyról kell gondoskodnunk, amit az áldozat fotójára teszünk, kávé- és sószemcsekörrel veszünk körbe. Canaima követelni fogja az állat megszállását, hogy az áldozatnak árthasson.
Canen is egy rosszakaratú, erőszakos lénység, ami szívesen száll meg terhes nőket és gyilkol meg nem született gyerekeket. A terméketlenséget is ennek a lénységnek a számlájára lehet írni, szintúgy a koraszülést és más nyomasztó sorscsapást. Canen egy tökéletesen testnélküli démon, akit csak roppant energiamezején keresztül, amit kisugároz, lehet felismerni. Canen minden rituáléjánál vért kell áldozni, minél több vér folyik, annál segítőkészebb lesz. A Zobob voodoo titkos szövetségéről tett jelentésben nyomon lehet követni az ezzel a lénységgel végzett munkát, embert is áldoztak, akit részben meg kellett enniük. Ha csak egyetlen alkalommal is dolgozunk Canennel, a lénységnek állandóan új áldozatot kell adni, mivel Canen különben hihetetlenül pusztítóan hatna és még gyilkolna is. Canen szereti a friss vért, és akit egy ilyen rituálénál megszáll az rettenetes halált fog halni, mert Canen az önkéntesen megszállható személyt szívesen vett áldozatként veszi.

 

Baron Samedie, Baron La Croix és Cemetiere Boumba
baron_samedi_by_chronoperates-d5tdnpu.jpgA Baronok a holtak és a temető istenei. Mialatt Baron Samediet tekintjük a leghatalmasabbnak. Fekete, sovány, cilinderes férfiként jelenik meg, akinek mutatópálca van a kezében.
Baron La Croix csontvázként jelenik meg, minden kérdésre gúnyosan válaszol és rettenetes kinézetével nagy félelmet kelt.
Baron Cemetiere Boumba szégyenletes alak és dörgedelmes fellépésével riaszt.
A Baron színei a fekete és az ibolyakék. Minden rituálénak éjszaka, temetőben kell történnie. Áldozatként legjobban a szén, a fekete gyertya, az ibolyavirág vagy a kő felel meg csakúgy, mint a rum és a fekete tyúk. A Baron ünnepét október 22-től 30-ig ünneplik meg.

samedi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agowu
Agowu széldémon. Amikor egy embert hatalmába kerít, annak veszélyben van a teste és a lelke. Agowut kövek egymáshoz verésével lehet hívni úgy, hogy egy zivatart utánoz. A színe a szürke és a sárga. Agowunak áldozni sárga virággal, barna rummal, kővel és ággal lehet.

 

Erzulie Dantor
0382de6d430c98ad661e7fe124dab3be.jpgErzulie Freda ellentéte. Gyakran egy feltünő, bögyös fekete nőként ábrázolják, karjában védelmezően egy gyermekkel. Különösen ádáz védelmezője a nőknek és gyermekeknek. A leszbikus nők pártolójaként is imert. Színei a piros, arany és sötétkék, szimbóluma a tőrrel átszúrt szív. Fekete sertést vagy rumot áldoznak neki.

 

 

 

 

Erzulie Ge-Rouge
erzrednew1.jpgSegít keserű bosszút állni a hűtlenkedőkön. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Forrás: Papa Shanga: A voodoo-mágia gyakorlata, valamint egyéb angol nyelvű anyag)