Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Marie Laveau, a voodoo-királynő

marie-laveau2rb.jpgMarie Catherine Laveau 1794. szeptember 10.-én született a Louisiana-i New Orleans francia negyedében.
1819. augusztus 4.-én feleségül ment Jacques (egyes nyilvántartások szerint) Santiago Paris-hoz, egy Haitiről emigrált férfihoz. A házassági anyakönyvi kivonatot a Szent Louis katedrális őrzi. Az esküvői ceremóniát Antonio de Sedella atya végezte, egy kapucinus pap, ismertebb nevén Pere Antoine.
Jacques Paris 1820-ban tisztázatlan körülmények között halt meg.
A folklór szerint Marie fodrász volt az 1830-as évek környékén.
Állítólag volt egy Christophe (Louis Christophe Dumesnil de Glapion) nevű szeretője, akivel 1835-ben bekövetkezett haláláig élt. A feljegyzések szerint 15 gyermekük született, köztük Marie Laveau II (szül. 1827) még előző házasságából, aki gyakran a Paris vezetéknevet használta édesapja után.
Valójában csak nagyon keveset tudunk a "Voodoo királynő" életéről. Zombi nevű kígyóját a rituálék során gyakran a közelében tartotta, állítása szerint az okkultizmus, része az ő vegyes római katolikus hitének, beleértve a szenteket, az afrikai szellemeket és vallási fogalmakat.
Lánya tovább vitte hagyományait, sőt tovább tökéletesítette és bonyolította a szertartásokat, melyeket Szent János napján (június 24.) mutatott be sok ember előtt New Orleans, Bayou Saint John részén.
Marie Laveau 1881. június 16.-án halt meg az egyik helyi újság szerint. A hivatalos feljegyzések szerint 1881-ben valóban meghalt egy Marie LAVAU nevű nő június 15.-én, 98! éves korában. Tehát a születésének évével kapcsolatban teljes bizonyossággal nem állíthatunk semmit.

marielaveaus-tomb.jpgA Saint Louis temetőben nyugszik, sokan úgy vélik hogy a 347-es Glapion családi kriptában, de ez már vitatott. A turisták továbbra is látogatják állítólagos nyughelyét kívánságuk teljesülésének reményében, melyhez a következőt teszik: a mauzóleum falára három X-et rajzolnak, háromszor megfordulnak, kopogtatnak a falán és hangosan kimondják óhajukat. Ha teljesült visszamennek a sírhoz, bekarikázzák a saját X jeleiket és ajándékot helyeznek el előtte. Ez általában egy üveg rum, gyöngyfűzérek, virágok.
2013. december 17.-én rózsaszín festékkel szándékosan megrongálták a síremléket. A szerkezetét megpróbálták helyre hozni, a festéket eltávolítani, de ehhez az egész építmény újravakolására lenne szükség, a régi eltávolítását pedig a New Orleans-i Érsekség kifogásolta, később azonban megadták az engedélyt. A rongáló egy húsz év körüli mentálisan instabil fiatal. 

 

Egy rövid dokumentumfilm Marie Laveau életéről (angol nyelvű)

 

A "voodoo királynő" sírja, nincs pontos megegyezés hogy melyik mauzóleumban nyugszik (angol nyelvű)

 

A sír, felújítás után (angol nyelvű)