Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mi az a voodoo?

rabszolgak.jpgA voodoo név a benin "vodun" szóra vezethető vissza, ahonnét a legtöbb nyugat-indiai rabszolga származott, és kiknek utódait még ma is főként a karibi térségben találhatjuk meg. Az afrikai Dahomey-i királyságból a rabszolgákkal együtt került Amerikába, több afrikai törzsi elemből és keresztény hatással alakult ki a mai kultusz. Elnevezése a fon nyelvcsaládból ered, jelentése: isten, lélek, szent tárgy. Haitin is számtalan módon írják a nevét: vodu, vaudoux, vaudou, vodou, voodoo.
Az egyház ebben a kultuszkomplexumban a pogányság ördögi megnyilvánulását látta és megpróbált vele - mindenesetre hasztalanul - harcolni. A kereszténységbe kényszerített rabszolgák titokban tovább gyakorolták az afrikai törzsi több isten hiten alapuló sajátos vallásukat, mely a rabszolga felszabadítás vallása lett. A 18. század közepén egy Makandal nevű rabszolga voodoo sámán és próféta a fehérek méreggel való elpusztítását prédikálta, amelyért letartoztatták és Limbében nyilvánosan máglyán megégették. Neve bekerült a voodoo rítusok szövegébe, prófétaként tisztelik.

uewb_04_img0249.jpgAmikor az Amerikai Egyesült Államok 1915-ben megszállta Haitit François Duvalier a nacionalista mozgalom egyik vezetője lett, a nemzeti nacionalizmust és a vuduizmust tekintette a haiti kultúra forrásának. Amikor Duvalier 1956-ban hatalomra került mint vudu főpap az egyházat maga mellé állítva építette ki diktatúráját, voodoo szimbólumokat és rítusokat alkalmazott a haitiak megfélemlítésére. 30 ezres magánhadseregének Tonton Macout (Emberevő óriás) nevet adta, amely a voodoo mondák réme. A diktátor Papa Docot 1971-ben fia Baby Doc követte, akinek 1986-ig tartott az uralkodása, elűzése után a világ egyik legszegényebb országát hagyta hátra. A katolikus papok és misszionáriusok kihasználták a Duvalier-család elleni gyűlöletet és hajszát indítottak a voodoo papok ellen és kb. 1500-at meggyilkoltak közülük az 1980-as években.

Sajnos ezidáig, csak nagyon kevés használható olvasmányt találni a voodoo kultuszról, kiváltképpen a gyakorlásra vonatkozó könyveket, hogy megismerkedhessünk a voodoo-mágia anyagával, tanítható legyen és mágikusan továbbképezhessük önmagunkat. A voodoo mágia a világ elől messzemenőkig rejtve maradt és lényegében csak Haitire korlátozódott. A turizmus és tömegmédia mégis gondoskodott arról, hogy Haitit nyaralóparadicsommá tegye és a voodoo fogalma ne maradjon sokáig felfedezetlen.

Hasonló afrikai eredetű kultuszok az amerikai kontinensen:

-santeria (Kuba, Dominikai Köztársaság)
-pocomania (Jamaica)
-shango (Trinidad, Brazília)
-candomblé (Bahia)
-batukve vagy pará (Porto Alegre)
-macumba (Rio de Janeiro)
-xango (Pernambuco)
-voodoo változatok (Francia Guyana, Suriname, New Orleans)