Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Füstölőanyagok

A Biblia azt mondja, "égess tömjént!" Ősidők óta használnak különféle füstölő anyagokat mint isteneknek tett felajánlást. Már a történelemben is megemlítik a tömjént, a gonosz szellemek legfőbb ellenségét, de használták még szerencse, pénz vagy szerelem bevonzásához is. 

 

 

Benzoin (benzoin resin)
benzoe.jpgA benzoin vagy benzoeviasz a sztóraxfa /Styrax benzoin/ gyantája. Égetésével szerencsét és nyugalmat hoz a ház lakóinak, tehát új házba költözés után, tisztítások alkalmával mindenképp ajánlatos füstölni vele.

 

 

 

 

Kámfor (camphor resin incense)
ace9a2_64e2997049df4e438f2f656a4b64cf8a.jpgAz ázsiában honos kámforfa /Cinnamomum camphora/ gyantája. A benzoinhoz hasonlóan tísztító füstölések alkalmával használják, gyakran a kettőt együtt, vagy kámfordarabkákat helyeznek el a ház négy sarkába a gonosz kivédésére.

 

Kopál (copal)
copal_golden_resin_3.jpgA copal egy gyantafajta amit növényi nedvből állítanak elő. A kifejezés az aromás fagyantákra utal amelyeket az ősi közép-amerikai kultúrák használtak illatos füstölőnek és más egyéb célokra pl. jóslás vagy transzba esés.

 

 

Sárkányvér (dragon's blood resin)
trees-3.pngA kanári sárkányfa /Dracaena draco/ pirosas színű gyantája. Füstölésével a szerencsét, pénzt és szerelmet vonzzák magukhoz, valamint megszabadít a gonosztól. 

 

 

 

 

Tömjén (frankincense resin)
3444653_orig.pngA tömjén /Boswellia olibanum/ Afrikában honos fa, melynek gyantáját használják füstölés céljából különféle rítusokon, hogy növelje a koncentrációt. Az elégetett parazsas faszénre hintik gyakran más gyantákkal vagy gyógynövényekkel keverve. A gonosz legfőbb "ellenségeként" említik.
A gyógyászatban kevésbé ismert, sokan nem is gondolnák mennyire hatásos pl. csíraölő, fertőtlenítő, sebgyógyító, antireumatikus, feszültség- és görcsoldó hatású, csillapítja az ízületi fájdalmakat, gátolja az agydaganat növekedését. A tömjénolajnak bőrfiatalító hatást tulajdonítanak.

 

Gumiarábikum (gum arabic)
nature_gum_arabic_gum.jpgA gumiarábikum vagy arabmézga egy akáciafaj /Acacia senegal/ gyantája. A tömjénhez hasonló, erős illata van. A népi hiedelem szerint egy olyan anyag, amely segítségével könnyebben érintkezhetnek a holtak szellemeivel. A hatás erősítése érdekében gyakran keverik sárkányvérrel.

 

 

 

Mirha (myrrh resin)
mirha1.jpgA szomáliai balzsamfa /Commiphora myrrha/ a szappanfavirágúak rendjébe, a balzsamfafélék családjába tartozó növényfaj. A belőle előállított szirupot mirhának nevezik.
Mivel illata elég intenzív, ezért más gyantákkal vegyítve használják. Hatása: nyugtat, gyógyít, pihentet és véd. Szantálfával keverve segít a betegnek helyreállítani az egészségét.

 

Fenyőgyanta (pine resin)
kolophonium_balsamharz.jpgAz otthon megtisztításakor füstölnek vele, jól helyettesíti a nehezebben beszerezhető kopált. Kámforral keverve elűzi a gonosz szellemeket.

 

 

 

 

 

 

 

Szantál (sandalwood)
bois-de-santal-1.jpgA vörös szantálfa /Pterocarpus santalinus/ indiában őshonos fa, kérgéből készítik a füstölőanyagot és más egzotikus ajándéktárgyakat.
Hatása: egészség, béke, kívánságok teljesülésének elősegítése.

 

 

 

 

 

Illatos szentperje vagy édesfű /Hierochloe odorata/ (sweet grass)
08202_erc720.jpgAz amerikai őslakosok szent növénye, a tömjén helyettesítőjeként is használják tisztító hatása miatt. Gyógyteaként köhögés és torokgyulladás ellen alkalmazzák. Leveleit összefonják és temetési rítusokon a végét meggyújtják és füstölnek vele a halott lelki üdvéért. 

 

"Ördögtrágya" (devil's dung)
asafoetida-extracts-2.pngAz ördögtrágya a Bűzös husáng /Ferula assa-foetida/ porrá tört gyökere, ami kellemetlen szagáról kapta az elnevezését. Átkok ellen szokták bevetni, más összetevőkkel együtt egy üvegpalackba teszik és a rosszindulatú személy háza közelében elássák.