Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Növényi összetevők 2.

A szerencse keze /Orchis species/ (lucky hand root)
lucky-hand-root1.jpgNevét különleges, kéz formájú gyökeréről kapta. Mivel több orchideafaj növeszt ilyen formájú gyökeret, ezért nem lehet pontosan meghatározni a fajta nevét.
Egy piros kis flanelzsákban hordva egy csipet pimpólevéllel /Potentilla genus/ garantáltan nagy szerencsét ígér bármilyen szerencsejátékban.

 

Déli John gyökere /Trillium grandiflorum/
trilliumgrandiflorum2.jpgHasználati területe: szerencse, szerelem, szex és családi biztonság.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erzsébet királynő gyökere /Iris florentina/ (queen elizabeth root, orris root)
iris_florentina_2_e.jpgA birtoklás növénye és az összes szerelmi varázsszer közül a legerősebb. A gyógyászatban vízkór, mellkasi fertőzések, köhögés, torokfájás és kólika esetében is használták. Kozmetikumokban, parfümökben és szappanokban manapság is megtalálható.

 

 

 

 

 

Fekete bors /Piper nigrum/ (black pepper)
bc48_3_big.jpgA jól ismert fűszert ellenségek távoltartására, védekezésre is használják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenyők /Pinus species/ (pine needles)
pinus-cembra-glauca.jpgSzárított tűleveleket használnak. Erős lelki tisztító, szelleműző, kámforral keverve még hatásosabb. Pénz bevonzására is használják fahéjjal /Cinnamon cortex/ vagy szerecsendióval /Myristica fragrans/ keverve, majd ezzel füstölnek.

 

 

 

 

 

 

 

Főzőbanán levél /Musa paradisiaca/ (plantain leaf)
musaparadisiaca.jpgA növény szárított levelét használják, véd a rosszakarók, tolvajok, lázas betegségek ellen. Pimpóval /Potentilla/, őszi margitvirággal /Tanacetum parthenium/, nagy útifűvel /Plantago minor/, fekete nadálytővel /Symphytum officinale/ is gyakran alkalmazzák.

 

 

 

 

 

 

 

Kasszia /Quassia amara/ (quassia)
quassia-amara3lgftk.jpgAz egyik legerősebb szerelem támogató növény.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orvosi kálmos gyökér /Acorus calamus/ (calamus root chips)
acorus_calamus.jpgAz egész északi féltekén megtalálható tavakban, mocsaras helyeken, állóvizek partjain. Hazája Kelet- és Délkelet-Ázsia.
1574-ben hozták Konstantinápolyból Bécsbe, majd innen terjedt el hazánkban is, főként szerzetesek és barátok közvetítésével, akik gyógyhatása miatt termesztették. A növények később kivadultak, mára pedig a magyar flóra szerves részévé váltak. A kiszáradó termőhelyek miatt állománya veszélyeztetetté vált. Magyarországon védett növény.
Gyökerét a mások feletti uralom és irányítás céljából használják. Gyakran keverik szerelem-keltő növényekkel, hogy így tartsák uralmuk alatt párjukat.
 

 

 

Pirospaprika /Capsicum annuum/ (red pepper)
profile.jpgRégóta használt fűszernövény és "varázsszer". Borssal, sóval és kénporral keverve az ellenség házát szórják körbe vele, vagy egy üvegpalackban a bejárat előtt ássák el abban a reményben, hogy a nemkívánatos személyt így balszerencse éri.

 

 

 

Rizs /Oryza sativa/ (lucky green rice)
lucky-green-rice-large.jpgA világ számos részén a jólétet és a boldogságot szimbolizálja. Újabban zöldre színezik és "szerencserizs"-ként árusítják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozmaring /Rosmarinus officinalis/ (rosemary)
rozmaring.jpgNeve rosmarinum alakban már Dioskurídes orvosbotanikai munkájában is olvasható, aki mint libanotisok (tömjénszagú füvek) egyikeként írta le. A latin szerzők pedig különféleképpen írták le nevét: Ovidius ros maris, Vergilius pedig ros alakban írta. Latin nevének eredetét pedig különféleképpen is magyarázzák. Egyesek szerint népetimológiával keletkezett a görög rhops myrinos kifejezésből, melynek jelentése illatos cserje. Mások szerint neve a ros marinus szavak összevonása, mely esetben jelentése tengeri harmat. Az újabb vélemények szerint a ros ősi latin neve, mely szó a tömjén latin nevének a thus-nak az alapkörébe tartozik, vagyis a rozmaring a latinban is tömjénillatú cserjét jelentett. Itáliában a szegények tömjénfája volt.
A nők legfőbb támogatója a rozmaring. A negatív erők kivédésére használják a családanyák, amikor úgy gondolják, hogy valaki ártani akar szeretteinek. 
Lippay György már bőven írt róla, mint a magyar házakban és a falusi kertekben is ismert növényről. A rozmaringot a barokk kor kezdte kedvelni, s foglalkozott annak nemesítésével, mesterséges formázásával és ekkor már fűszernek is használták. Lippay fűszerként és mint házi orvosság is leírta a rozmaringot:
,,A rozmaring igen jó az ételekben, főképen pástétomokban, salátákban, zsázsákban, bort vele csinálni, a virágjából ecetet s konzervát... A rozmaringos bor igen jó a főfájás ellen. Pestisnek idején rozmaringból füstöt csinálni...igen jó hurutés nátha ellen...A nehézség ellen, álmosbetegség ellen, gutaütés, reszketés, érezhetetlenség ellen igen hasznos, ha borban vagy vízben megfőzik, s azt isszák éhomra..."

 

 

Rózsa /Rosa hybrida/
68763_555034_1000x700.jpgA rózsa a szerelem jelképe, fokozza a szexuális vonzerőt épp ezért a legtöbb szerelemkeltő recept nélkülözhetetlen alapanyaga.

Az eredményesebb tanulást segíti, ha az ember rózsát szagolgat, de nemcsak ébren, hanem álmában is – olvasható a Science című amerikai tudományos folyóiratban. Német kutatók mutatták ki, hogy bizonyos illatok képesek reaktiválni az újonnan tanultakat, miközben a kísérleti alanyok alszanak, és a kísérleti személyek később is jobban emlékeznek a tanultakra.
Kimutatták, hogy a memorizált információk alvás közben rögzülnek, az illatok vagy esetleg más stimulánsok tovább erősítik a tanulási képességet.
A 74 kísérleti alanynak egyebek között csak egyszer felfedett kártyapárokat kellett megjegyeznie, és eközben rózsaillatot éreztek. Aztán lefeküdtek aludni, ám mágneses rezonanciás vizsgálatot is végrehajtottak rajtuk: agyuk alvás közbeni tevékenységét vizsgálták, több ízben is ugyanazzal a rózsaillattal serkentették agyukat.
A rózsaillatos éjszaka után az emberek a kártyapárok 97,2 százalékára emlékeztek, ám ha nem érezhettek rózsaillatot alvás közben, csupán 86 százalékos volt az eredmény. A vizsgálat során az is kiderült, hogy az alvás közben érzékelt rózsaillat az agynak azt a részét (hippocampus) aktiválta, amely a tanulással áll összefüggésben. Nem volt közömbös, hogy az alvás mely szakaszában hajtották végre a vizsgálatot.

 

 

Sárga lórom /Rumex maritimus/
104821193.zuly1ajv.zeezuring.jpgÜzleti ügyekben nyújt segítséget, de a szerelem terén is ismeretes a használata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Széleslevelű iringó gyökér /Eryngium yuccifolium/ (rattlesnake master root, corn snake root)
eryngi11.jpgNevezik úgy is hogy csörgőkígyófű, vagy vörös gabonasikló gyökér. A kígyók és egyéb veszedelmes csúszómászók ellen használják, de az ártó erők ellen is hatásosnak vélik, gyakran ültetik bejáratok közelébe. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Télizöld meténg /Vinca minor/
9cm_vinmin_a.jpgIgénytelen kúszónövény, mely valamennyi kertben ott növekszik. Állítólag fokozza a házastársi boldogságot, hűséget, ahogyan a növény is hűségesen és erősen kapaszkodik mindenbe, ami az útjába kerül.

 

 

 

 

 

Tonkabab /Dipteryx odorata/
117371_tonka01-201510171320.jpgA tonkafa, amelynek termésében az értékes mag található, az Orinoco-medencében őshonos. Francia Guyana, Brazília és Venezuela, valamint a nyugat-afrikai Nigéria számít legfőbb termőterületének, és egyben ezek az országok a legnagyobb exportőrök is. A hatalmasra növő tonka- vagy kumarufaként is ismert Dipteryx odorata botanikailag a pillangósvirágúak családjához tartozik, a tonkababot termőhelyein mágikus tulajdonságai miatt is tisztelet övezi.
A másik ismert neve szerelembab. A romantikus álmok valóra válásához és egyéb szerelmi praktikákhoz használják.
Nem csupán gyógyító erőt tulajdonítanak neki, ha valaki amulettként magával hordja, de számos közösségben varázserővel is felruházzák. Úgy tartják, ha az ember tonkbabot szorongatva suttogja el vágyait, kívánságait, azok biztosan teljesülnek. Vannak helyek, ahol ökölbe zárt tonkbabbal lejtenek rituális táncot, majd elültetik, és a kisarjadó növény fejlődésével várják a titkos vágyak beteljesülését. Ennél kevésbé komplikált rituálé is elterjedt Dél-Amerika néhány vidékén a tonkabab csodatévő erejének kinyerésére: többszöri forrázást, áztatást követően gyógynövényekkel elegyített teát készítenek belőle, amelynek vágyfokozó, bódító, depresszió-ellenes, sőt immunerősítő hatást is tulajdonítanak.

 

Torzsás ecetfa bogyó /Rhus typhina/ (sumac berry)
1_original.jpgHarmóniát hoz és segít a nehézségek leküzdésében, szerencsés kimenetelű bírósági ügyek és a boldog házas élet érdekében használják. 

 

 

 

 

 

Vörös here virág /Trifolium pratense/ (red clover flower)
flowers-n-leaves.jpgA szerencsés szerelem és hosszantartó házasság érdekében alkalmazzák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vörös sédkender /Eutrochium purpureum/ (gravel root)
eupatorium_maculatum_gateway500.jpgA munkakeresők növénye.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yerba Santa /Eriodictyon californicum/
yerba-santa.jpgMexikóban, ismert mágikus gyógynövény. A Yerba Santa azt jelenti Szent Növény, mely elnevezés mutatja, hogy milyen nagy becsben tartják. Más növényekkel keverve (angyalgyökér, kaszkara, bazsalikom), egy tálban az oltárra helyezik áldozatként a békés otthonért.