Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Zombifikálás

screen_shot_2016-10-24_at_14.03.48.png

A zombifikálás a voodoo kultusz legismertebb és a legveszélyesebb témája. A zombifikálás mágiája nemcsak a bennfenntesekből, hanem a népességből is félelmet és rettegést vált ki, és a gondolat, hogy elevenen elássák, ősi félelmet piszkál fel az emberekben.

Mégis, mindenekelőtt legalább egyszer el kell magyaráznom, hogy a zombi egyáltalán micsoda. Haiti voodoo kultuszában a zombi ,,élő halott", akit a mágiával és bizonyos méreggel a sírból visszahoznak és egy bárgyú állapotba (az oxigénhiány okozza) helyeznek, hogy akarat nélküli rabszolgaként visszaélhessenek vele. Ez mindenesetre tilos! Zombisóval vagy bizonyos pasztával - melynek készítésére még rá fogok térni - lehet elérni azt az állapotot, máskülönben fel fog ébredni állapotából az alany és a malfacteur semmilyen hatalommal nem fog rendelkezni felette. A zombi, aki élő embert eszik, ahogy azt néhány horrorfilmben ábrázolják, egyáltalán nem létezik és semmi köze a valódi voodoo kultúrához.

A tetrodotoxin a legerősebb mérgek egyike, melyet a természet valaha előállíthatott, ez a zombiméreg egyik legfontosabb alkotóeleme. A zombiméreg összetevői, ami legnagyobb részt különböző növényekből áll:

1. Albizia lebbeck (csak a magja) /A hazai kertekben jól ismert selyemakác rokona./

2. Trichilia hirta (csak a magja)

3. Anacardium occidentale (levél) /A kesudiót termő kesufa levele./

4. Comocladia glabra (levél)

5. Urera baccifera (levél)

6. Dalechampia scandens (levél)

7. Dieffenbachia seguine (levél vagy lé) /A buzogányvirág nevű szobanövény egyik fajtája./

8. Mucuna pruriens (levél vagy lé)

dieffenbachia_seguine1fkst.jpgAz Anacardium occidentale és a Comocladia glabra közeli rokonai az általunk használt hazai repkénynek, mégis erős mérget tartalmaznak. Az Urera baccifera és a Dalechampia scandens a hazai csalánunkkal rokon és ugyanazt az ingeranyagot tartalmazza, ami az erős allergiás reakció előidézője. A Dieffenbachiát kedvelt szobanövényként is ismerjük, ami minden harmadik európai lakószobában ott áll. Összezúzott levelét, a levét és a csalánszőröcskéket is kis üvegedényben tárolják, aminek a viszketőporhoz hasonló hatása van, ezenkívül a leve mérgező és magas lázat idézhet elő.

A nem növényi alkotórészek:

1. Diodon hystrix (gömbhal)

2. Bufo vulgaris (csak a bőre) /varangyfaj/

diodon_hystrix.jpgA Diodon hystrix (németül gömbhalnak nevezik) a rendkívül erős tetrodotoxin mérget tartalmazza, mely évente sok száz embert megöl. Az ázsiai területen kedvelt étkezési hal, melynek helyes elkészítése után igazán ízletes lesz, sajnos nem mindig a megfelelő módon készítik el és ezáltal újabb haláleseteket jelent a média. A tetrodotoxin méreg ellen nincs hatásos ellenszer. A voodoo kultuszban az egész halat használják.

11590384-common-toad-european-toad-bufo-bufo-bufo-vulgaris-bufo-cinereus-toad-in-studio-against-a-white-backg-stock-photo.jpgA Bufo vulgarisnál egy varangyfajról van szó, ami bőrében erős méregmirigyeket hordoz, ezért a méreg előállításához csak a béka bőrét használják. Egy fontos alkotórész még hiányzik, ez a mozsár, az összetevők összezúzására használják, hogy finom port állíthassanak elő. Az összetevőket természetesen előbb ki kell szárítani. Szó kell essen a helyes keverési arányról is, ez a 2:1, azaz két rész növényi jut egy rész állati szubsztanciára.

Vigyázat: a tetrodotoxin a bőrön keresztül hatol a testbe, és aki nem a legnagyobb gondossággal dolgozik vele, az magának árthat. A legjobb az, ha gumikesztyűt és szájkendőt viselünk. A tetrodotoxin túladagolása halálhoz vezet. Mielőtt továbbmennénk, még egy pár szó a méreg működési elvéről. Mivel a méregben a Dieffenbachia alkotóeleme és a csalánfajták alkotóeleme is megtalálható, a bőrön élénk viszkető ingerhez és a nyálkahártya reakcióihoz vezethet. A méreg már enyhe karcoláson vagy seben keresztül is bejuthat a véráramba. A méreg rövid időn belül hat és az élettanilag legfontosabb szerveket bénítja le, mint a szív és a tüdő. A szervek működését a minimumra csökkenti úgy, hogy a tetszhalál állapotát idézi, semmi tüdőműködés, semmi szívverés, semmi fájdalomérzet, az áldozat nyilván halott, de a tetszhalál állapotában található. Ha a méreg keveréke és tömege mégis túl erős, az az áldozatot visszafordíthatatlanul megöli. Akit tetszhalottként vagy zombiként temetnek el, az helyrehozhatatlan agykárosodást szenved, amit az oxigénhiány idéz elő, ez az oka az élő holtak vagy zombik bárgyú állapotának.

Az áldozatot érintkezésbe kell hozni az előkészített méreggel. Miután ez megtörtént, Baron Samedie részére megfelelő áldozatot kell hozni, ehhez egy fekete tyúk ajánlott, amit egy temetőben rituálisan megölünk. Eközben a következő hívást kell kimondani:

,,BARON SAMEDIE, EZT A TYÚKOT NEKED

  HOZTAM MINT ADOMÁNYT. LOÁK NEKTEK

  HOZTAM EZT A VÉRT MINT ADOMÁNYT.

  ERŐSÍTSETEK MEG ENGEM SZÁNDÉKOMBAN,

  AMI (NÉV) LELKÉNEK ELFOGÁSA."

Még a legjobb méreg sem tesz zombivá senkit a hozzátartozó mágia nélkül. Az áldozat lelkét akarjuk elfogni és nem a föld alá juttatni. Ez a halálátok nagyon komoly dolog mind az érintetteknek, mind a houngannak. A méreg előállítása és árusítása a törvény szerint büntetendő, és kifejezetten óvakodni kell a könnyelmű kísérletezgetésektől is. A fenti példát csak azért említettem, hogy megelőzésképpen képet alkothassunk a fekete voodoo-mágusról. A Haiti Köztársaság törvénykönyvének 246. cikkelye szerint emberi élet ellen méreg által elkövetett bűntettnek számít, amikor a szubsztanciát valaki ellen használják, ami nem okoz halált, de többé-kevésbé hosszabb időtartamra letargikus állapotot okoz, mégpedig figyelmen kívül hagyva rendjét és módját, melyben ez a szubsztancia alkalmazásra kerül és az abból támadó következményeket. Amikor egy személyt ennek a letargikus állapotnak a következményeként eltemetnek, az gyilkosságnak számít.

voodoopic.jpg              A malfacteur/bokor az áldozat lelkét akarja elfogni és feltétel nélküli rabszolgájává akarja tenni. Totális ellenőrzést akar az áldozat felett gyakorolni, ezért először egy babát kell készítenie, amit legjobb, ha agyagból állít elő. Elengedhetetlen, hogy az áldozat egyik ruhadarabját vagy pár hajszálát a babába beledolgozzuk. Miután a babát elkészítettük, a füstölőt kell elkészíteni. Ehhez egy tűlevelű fa némi gyantájára, némi fahéjra, egy pár rózsalevélre és tömjénre lesz szükségünk. A bokor meggyújtja a keveréket és a babát addig lógatja fejjel lefelé a füst felett, míg az teljesen el nem ég. Ezután rálehelünk a babára minden oldalról és emellett vizualizáljuk az áldozat arcát. A füst és a rálehelés abban segít, hogy az áldozat lelke a babába költözzön és mágikusan kötődjön hozzá.

A rituálé ezen pontján a bokor transzba esik és az áldozatra koncentrál, míg teljesen ellazul és a teste meg a szelleme egyetlen egységgé válik. Most előveszi a mutatóját, a babára irányítja, hogy a léleknek utat mutasson és kezdi a következő ráolvasással:

,,BARON SAMEDIE, HÍVLAK TÉGED.

  IRÁNYÍTSD (NÉV) LELKÉT,

  ERŐSÍTSD MEG LELKEM.

  TÉGY ENGEM (NÉV) LELKÉNEK URÁVÁ.

  ELVESZEM TŐLED (NÉV) AKARATOD.

  PARANCSOLOM NÉKED, LÉPJ EBBE A BABÁBA.

  LEGYEN EZ A TE SZÁLLÁSOD.

  Ó (NÉV), LÉGY RABSZOLGÁM MINDEN IDŐKRE.

  BARON LA CROIX, (NÉV) TESTE LEGYEN OLYAN

  MINT EGY ÜRES PALACK.

  AZT AKAROM, HOGY TÖLTŐDJÖN MEG

  AZ AKARATOMMAL.

  (NÉV) EGY ZOMBI/LOUP GAROU LEGYEN."

A bokor addig ismétli ezt a hívást, míg érezni nem kezdi, ahogy az áldozat energiája a mutatón keresztül a babába áramlik. Így az áldozat lelke meg lett igézve és foglyul lett ejtve. Az igézet addig tart, míg a baba meg nem semmisül. Egy efféle ceremóniánál Baron Samedie, Baron La Croix, Ghedes vevéjét és Petro-jelképet kell a padlóra rajzolni egy fehér krétával. A babát egy agyagedényben kell tárolni, melyet Legba vevéjével és egy védővarázslattal kell ellátni, hogy a mágikus támadások ellen hasson. A védővarázslat formulája:

,,EL LESZ VÉVE TŐLED AZ ERŐ TE OSTOBA,

  KI MEG MERSZ TÁMADNI, DAMBALLA.

  KÖD FOGJA BURKOLNI ELMÉD.

  MÁGIÁD VISSZAVERŐDIK, MINT EGY TÜKÖRRŐL, DAMBALLA."

A legjobb, ha az egész rituálé alatt egy vagy több segítő dobokat ver. Ehhez fontos tartani az ütemet, hogy szándékunkban ne legyünk veszélyeztetve. Így létrejöhet a zombi vagy a bokor véleménye szerint egy Loup Garou (vérfarkas) is. A méreg helyes adagolásához a tapasztalt bokornak szerencsére is szüksége van, mert a kimérésnél figyelembe kell venni az áldozat testsúlyát, a nagyságát és egészségi állapotát.

5405708_f496.jpgCsak egy houngan van abban a helyzetben, hogy a zombit kiváltsa állapotából és a megfelelő ellenmágiát vérehajthassa, aki elég erős ahhoz hogy a malfacteur/bokor mágiáját megtörje. Ehhez a mágia mellett egy különleges mérget is használ. Szükséges egy serlegnyi állati zsír (lehet vazelin is) és a csattanó maszlag (Datura stramonium) nagyszámú friss, zúzott levele. A levélből és a zsírból egy sűrű pasztát kell keverni és a zombinak a kar és térdhajlaraira kell kenni alvás közben. Ezenkívül még néhány apróra zúzott levelet a zombi szájába is kell tenni. Ennek nagyon gyorsan kell történnie, máskülönben az áldozat amnéziától fog szenvedni. Az amnéziát az is előidézheti, ha a pasztát vagy levelet normális személy veszi be.

Ezután a houngan megkezdi mágikus szellemidézését, hogy a malfacteur/bokor mágiáját megtörje. Egy ilyen mágiát gondosan elő kell készíteni és csak a megfelelő lelki tisztasággal lehet végrehajtani. A hívás így hangzik:

,,ÚR AZ ÉGBEN PUSZTÍTSD EL A SÖTÉT HATALOM

  TÜKRÉT, TÖRD MEG A VARÁZST, ADJ NEKEM ERŐT

  ÉS ADJ (NÉV)NEK ÚJ ÉLETET. SZABADÍTSD MEG A

  LELKÉT. ÚR AZ ÉGBEN, ADJ (NÉV)NEK ÚJ FÉNYT, ÚJ

  SZERETETET, ÚJ ÉLETET ÉS VEZESD TI BON ANGET A

  TESTÉHEZ. MADAME BRIGITTE, ÁLLJ MELLÉM.

  ÚR AZ ÉGBEN, TÖRD MEG A SÖTÉT HATALMAT ÉS

  VEZESD E JELKÉPES TESTBE. LEGYEN AZ ELMÉM VILÁGOS

  ÉS TISZTA, TÉRITSD EL TŐLEM A KÖDÖT."

A rituális formula kimondásánál a zombit szenteltvízzel kell lespriccelni és egy tömjénfüstölőt is meg kell gyújtani. Egy fehér galamb jelenléte megerősíti a houngant szándékában. A szellemidézést addig folytatja, míg a houngan nem érzi, hogy a gonosz mágia elhagyja a zombi testét és a saját lelke lassan visszatér. Az nagyon előnyös, ha a houngan ehhez a rituáléhoz egy mágikus pentakelt készít, és azt egy darab vasba gravírozza, hogy ellenmágiájának erejét megnövelje. A sötét hatalom pedig be fog lépni a szimbólikus testbe, ami lehet kőből, agyagból vagy egy darab fából.

A rituálé befejezése és a mágikus felszabadulás után az egykori zombit majd kórházba kell vinni, hogy a testében lévő erős mérgektől megszabadítsák. A houngan számára ez azt jelenti, hogy nagy óvatossággal ügyelni kell arra, hogy a malfacteur vagy a bokor nehogy rájöjjön erre és nehogy ki legyen szolgáltatva bosszújának.

Különösen arra kell figyelni, hogy a zombifikálás praktikájának ecsetelésekor csak az információ átadására szabad gondolni. Mindenkori utánzása nemcsak elvetendő, hanem megfelelő ismeretek nélkül eredményt sem hozhat, ráadásul még a törvény általi büntetésre is számítani lehet.

(Forrás: Papa Shanga: A voodoo-mágia gyakorlata)